Nesnelerin interneti (loT)

Nesnelerin interneti (loT)

Günümüzde “akıllı” ön adını alan cihazların sayısı sürekli olarak artıyor. Akıllı dediğimiz bu cihazların sayısı ve işlevi arttıkça da, bu cihazların birbirleri ile bağlantı kurmaları ve hepsini kullanan biz insanlara her türlü kolaylığı sağlamaları kaçınılmaz oluyor. Böylece ortaya yeni işlevler ve yeni terimler çıkıyor. Nesnelerin interneti de bunlardan biri…

Internet of Things NEDİR?

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things – kısaca IoT), kendi içerisinde benzersiz bir adreslenmesi bulunan fiziksel nesnelerin, birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı olarak tanımlanabilir. Kendi içerisinde “akıllı” olarak isimlendirdiğimiz, mantıksal ve aritmetiksel işlemler yapabilen bir cihazın, aynı türden özellikler gösteren farklı bir cihazla iletişime geçerek bilgi paylaşması, bu paylaşım sonucunda ortaya çıkan verilerin insanlar tarafından kullanılabilmesi olarak da anlatılabilir.

Nesnelerin interneti terimi ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından bir sunum sırasında kullanılmıştır.

Son yıllarda isminden bir hayli söz ettirmeye başlayan bu konu, gelecekte artarak devam eden bir furya olacak gibi görünüyor. Bunun nedeni de çevremizdeki akıllı cihazların sayısının ve niteliklerinin hızla artması olarak gösterilebilir.

Nesnelerin interneti terimi ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından bir sunum sırasında kullanılmıştır.

Son yıllarda isminden bir hayli söz ettirmeye başlayan bu konu, gelecekte artarak devam eden bir furya olacak gibi görünüyor. Bunun nedeni de çevremizdeki akıllı cihazların sayısının ve niteliklerinin hızla artması olarak gösterilebilir.

NESNELERİN İNTERNETİ NASIL ÇALIŞIR?

Nesnelerin İnterneti üzerine yapılan ilk çalışma, 1991 yılında Cambridge Üniversitesi‘nde, bir kahve makinesini kameralar yoluyla izleme ve kahve makinesinin verilerini bilgisayara aktarmak üzerine yapılan deney olmuştur.

Günümüzde yaklaşık 11 milyar cihazın internete bağlı olduğu tahmin ediliyor. 10 yıl içerisinde bu sayının 50 milyar civarına çıkması yönündeki tahmin ise bu konunun ne kadar önemli ve gelecek vaat eden bir konu olduğunu gözler önüne seriyor.

Aslında bu sistemin nasıl çalıştığını anlamak için yukarıda bahsettiğim tanımları okumak yeterli gelebilir. Ayrıntılarına inersek, çalışma prensibi, bir çevrede bulunan ve internete bağlanabilen cihazların birbirleri ile yine internet üzerinden bağlantı kurması sonucu bir haberleşme ağı oluşturmaları üzerinedir. Örneğin, evimizde bulunan akıllı beyaz eşyaların evdeki wi-fi ağı sayesinde hem kendileri internete bağlı hem de aynı ağ üzerinde bulunan bu cihazlar birbirlerini görebilmekte ve haberleşebilmektedir.

Cep telefonunuzdan bulaşık ya da çamaşır makinenizi kontrol edebiliyorsunuz.

Televizyonunuzdan, aynı ağa bağlı bilgisayarınızı görüntüleyebiliyorsunuz.

Bilgisayar ya da tabletinizde izlediğiniz bir videoyu kablosuz ağ üzerinden televizyonunuza aktarabiliyorsunuz.

Daha geniş düşünürseniz, ev dışındayken telefonunuzda evinizde bulunan kamerayı kontrol edebiliyorsunuz. Ya da kombinin sıcaklığını ayarlayabiliyorsunuz.

Örnekler çoğaltılabilir ama sonuç olarak hepsi yukarıda bahsetmiş olduğumuz temel prensip üzerinde çalışmaktadır.

UYGULAMA ALANLARI

Nesnelerin İnterneti konusunu açıklamaya çalışırken genellikle evimizde, bize yakın olan cihazları örnek olarak sunduk fakat, internetin ve akıllı cihazların olduğu her yerde Nesnelerin İnterneti konusundan söz edebiliriz. Uygulama alanlarından kısaca bahsetmek gerekirse:

Akıllı Şehir Uygulamaları

Günümüzde ufak da olsa örneklerini görebileceğimiz akıllı şehir uygulamaları, tam olarak hayata geçirilmiş durumda değil. Gelecekte tam olarak kullanılabileceğini düşündüğümüz bu uygulamada, insanlara yaşadıkları şehirde trafik bilgilerinin sunulması, trafik bilgilerinin sunulmasının dışında, insanlara ne yönde karar vermeleri gerektiğinin anlatılması, araç park uygulamaları, atık yönetimi gibi sistemler yer alabilir.

Akıllı Çevre Uygulamaları

Bu uygulamada ise hava kirliliği, yağış durumu, baraj doluluğu, orman yangını gibi çevresel faktörler hakkında verilerin insanların yararına sunulduğu görülmektedir.

Akıllı Ev Uygulaması

Nesnelerin İnterneti konusunu tanımlarken kısmen de olsa akıllı ev uygulamasından bahsettik. Bu uygulamada evimizde yer alan cihazların ve etkinliklerin ev dışından kontrol edilebilmesi yer alıyor.

Tedarik Uygulamaları

Gıda konusunda, tedarik zamanının, stok durumunun, son kullanma tarihinin geçip geçmediğinin bildirilmesine yönelik bir uygulamadır. Günümüzde akıllı buz dolabı ürünlerine entegre edilmeye başlanmıştır.

Hayvancılık Uygulaması

Çiftliklerde ya da hayvancılıkla ilgilenen merkezlerde kullanılan bir uygulamadır. Ortamın ısı, ışık, nem, sıcaklık vb. koşullarının takip edilmesi ve hayvanların en iyi şartlarda yetiştirilmesine dayalı bir sistemdir.

Close Menu